TalTechi hargettevõte, taimsetest jääkidest toiduaineid arendava iduettevõttega ÄIO liitus kaks uut inseneri - Gaia Manfro ja Tommaso Tagliani. Tiimi täienemine aitab noorel ettevõttel kiirendada uuendusliku tehnoloogia turule viimist.

ÄIO kaasasutaja ja TalTechi teadur Petri-Jaan Lahtvee sõnas: “ ÄIO’l on ääretult suur potentsiaal toidu- ja kosmeetikatööstuse jätkusuutlikumaks muutmisel.“
Äsja ÄIO’ga liitunud kaks meeskonnaliiget asuvadki arendama biotehnoloogilisi rakendusi leidmaks konkurentsivõimelisi alternatiive toidu- ja kosmeetikatööstuses laialt kasutatud palmiõlile. Gaia Manfro, kes on lõpetanud molekulaar- ja biotehnoloogia magistri Insburia ülikoolis, asub kaardistama uusi materjale nagu põhk või toidutööstusest pärinevad suhkrurikkad jäägid, mille efektiivseks taaskasutamiseks hetkel tehnoloogia puudub. Lisaks tavasuhkrutele on ÄIO suuteline väärindama õlideks ja rasvadeks ka multikomponentseid suhkruid, nagu saepurus sisalduv hemitselluloos. Viimasest toodab ÄIO väärt rasvu juba praegu.
Tommaso Taglianil on Erasmus Munduse magistrikraad bioloogias ja keemiatehnoloogias ning kaasa võtta värvikas töökogemus erinevatest Euroopa ülikoolidest. Tema oskused rakuinseneeria alal ning bioprotsesside arendamises annavad hoogu ÄIO geenitehnoloogiliste arenduste automatiseerimisele. Gaia ja Tommaso panus uute tüvede ja tehnoloogia arendusse võimaldab ettevõttel luua uuenduslikul viisil toodetud toidu koostisosi ja teisi väärtkemikaale ehk mitmeotstarbelistest taimedest keemia või biotehnoloogia abil toodetud piiratud koguses kemikaale.
ÄIO pakub alternatiive mittesäästlikutele õlidele nagu palmiõli ja loomsed rasvad. Biotehnoloogia ettevõte väärindab metsa-, põllu- ja toidutööstuse kõrvalvooge mikroobseks õliks, millel on laialt kasutusvõimalusi nii toidu- kui ka kosmeetikatööstuses. Säärased õlid sisaldavad kasulikke vitamiine, antioksüdante ja omega-3 rasvhappeid.
Veelgi täpsemalt saab ÄIO tehnoloogia kohta lugeda nende kodulehelt: https://aio.bio/