Tallinna Tehnikaülikool

Puidu- ja põllumajandusjääkidest toiduaineid arendav biotehnoloogia iduettevõte ÄIO kaasas  miljon eurot. Riskikapitalifondilt Nordic Foodtech VC, EASilt ja teistelt partneritelt saadud rahaga plaanitakse asendada toiduainetööstuses kasutatavad ja keskkonda kurnavad õlid jätkusuutlike ja täisväärtuslike alternatiividega.

ÄIO kaasasutaja Nemailla Bonturi

Mullu jaanuaris TalTechi bioinseneride Petri-Jaan Lahtvee ja Nemailla Bonturi asutatud ettevõte ÄIO toodab põllumajanduse ja puidutööstuse jääkidest toidulauakõlbulikke rasvu ja õlisid. Ettevõte tahabmuuta toiduainetööstuse jätkusuutlikumaks ja vähendada loodusressursside raiskamist.

ÄIO kaasasutaja Petri-Jaan Lahtvee sõnul on praegused toidusüsteemid vastutavad üle kolmandiku kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamise eest. „Näiteks võrreldes loomakasvatusega vajab taimne liha ka 47–99% vähem põllumaad, eraldab 30–90% vähem kasvuhoonegaase ja kasutab 72–99% vähem vett,“ sõnas ta.

„Lisaks kasutatakse täna taimsete lihade valmistamiseks palmi- ja kookosõlisid, mis ei anna edasi loomse rasvaga võrdset maitset ja suutunnetust. Samuti ei ole nende rasvade tootmine jätkusuutlik ja nende koostisosad võivad põhjustada allergilisi reaktsioone,“ lisas ettevõtte kaasasutaja Nemailla Bonturi. „Meie eesmärk on vähendada palmi- ja kookosõli, mineraalõlide ja loomsete rasvade kasutamist palju tõhusamalt ning keskkonna- ja majandussõbralikumalt kui praegused tootmissüsteemid.“

Nordic Foodtech VC partneri ja asutaja Mika Kukkuraineni sõnul otsib globaalne toiduainetööstus pidevalt uusi jätkusuutlikke ja tervislikke alternatiive palmiõli ja kookosrasva asendamiseks, mistõttu olid nad väga põnevil, et leidsid sellise meeskonna ja nende pulbitseva innovatsiooni otse TalTechi laborist. „Kõrvalproduktid millekski nii väärtuslikuks muuta on väga tulevikukindel ja skaleeritav äri. Omaltpoolt saame aidata astuda ÄIO’l esimesed sammud väljaspool ülikooli ja ootame huviga, et meeskonda nende tulevases edus toetada,“ lisas ta.

Järgmise sammuna on ÄIO’l plaanis tootmisvõimsust suurendada, taotleda uuenduslike toiduainete Euroopa turule sisenemiseks mõeldud lube ja välja töötada uusi mikroobide ning protsesside. 2026. aastaks on plaanis alustada ka tööstusskaalas tootmisega, et pakkuda asendustooteid laialdaselt kasutatavate loomsete rasvade ning palmi-, kookos-, ja kalaõlide asemele. ÄIO kaubamärgiõli RedOil saab kasutada ka kosmeetikatoodete ja kodukeemia koostises, asendades naftast või palmiõlist saadud määrde- ja pindaktiivseid aineid.

Kogu tootmisprotsess põhineb Eestis tehtud teadustööl, millega muudetakse tööstuslikud kaasproduktid toiduaineteks läbi fermentatsiooniprotsessi, mis on sarnane näiteks õlle pruulimisele või saia kergitamisele pärmiga. Fermentatsiooniprotsessi tulemusel valmivad tervislike rasvhapete ja antioksüdantide rikkad rasvad.

Fermentatsiooniks kasutatakse Bonturi loodud ja patenteeritud mikroobi “punane putukas”, mis muudab põllumajanduse ja teiste tööstusharude kõrvalsaadused maitsvateks ja isuäratavateks rasvadeks ja õlideks. „Sarnasel viisil, mil saame valmistada kombuchat, jogurtit, leiba ja õlut, saame muuta ka saepuru või muu väheväärtusliku biomassi väärtuslikeks ja tervislikeks koostisosadeks. Meie punane putukas ei suuda muuta vett veiniks, kuid võib muuta saepuru toiduks,“ selgitas Bonturi.

„Teadlastena olime põnevil, et meie aastatepikkuse uurimistöö tulemusel valmis päris toode, mis võib terve toidumaastiku ja tarbijakogemuse pea peale pöörata,“ lisas Lahtvee. „Hindame kõrgelt kõiki, kes meie eduloosse on panustanud ja jätkame oma ettevõtte ning toodete arendamist koos oma partnerite, juhtiva investori ja toiduainetööstusega. Samuti jätkame koostööd ka TalTechiga, et õpetada välja järgmise põlvkonna bioinsenere.“

Äio tech OÜ on 2022. aastal asustatud TalTechi hargettevõte, mis toodab puidu- ja põllumajandustööstuse jääkidest unikaalse pärmi abiga jätkusuutlikke ja toidulauakõlblikke õlisid ja rasvu. ÄIO rahvusvahelisse meeskonda kuulub 6 töötajat – kaks brasiillast ja neli eestlast, kellel kõigil on kogemus biotöötluses, sünteetilises bioloogias ja toidutehnoloogias.

Laeb infot...