Tallinna Tehnikaülikool

Meil on heameel teatada, et tuleval kevadsemestril on Nurkse külalisprofessoriks Hiroko Shimada-Logie Kyoto Ülikooli valitsemiskoolist. Ta on üks tunnustatumaid ja enim tuntud eksperte Jaapani avaliku sektori personalipoliitikaga seotud küsimustes, seda nii praktikas kui teoorias, omades sügavaid teadmisi nii Jaapani kui ka lääne avaliku teenistuse kohta ja olles suurepärane analüütik personaliküsimustes, tundes sellega seotud väljakutseid ja olles kursis tulevikuarengutega. On suur au, rõõm ja privileeg teda lõpuks näha meie instituudis.

Professor Shimada on on Kyoto Ülikooli ja Oxfordi Ülikooli vilistlane ning on töötanud riigiametnikuna 33 aastat. Oma karjääri jooksul tegeles ta peamiselt personalipoliitikaga olles suuresti seotud tuntud Riikliku Personaliametiga (人事院), kus ta kõige viimati oli peadirektori asetäitja personaliküsimustes ja töötasude büroos. Lühikest aega oli ta professor Ritsumeikani Ülikoolis ja ta on töötanud ka Jaapani esinduses ÜRO juures Genfis. Kyoto Ülikoolis loeb ta praktikuna kursuseid personalipoliitika ja avaliku teenistuse seaduse kohta. Selle aasta aprillis avaldas ta raamatu pealkirjaga Impartiality: The Bureaucratic Consequences of Political Leadership (“Erapooletus: Poliitilise Juhtimise Bürokraatlikud Tagajärjed”), Gigakusha Publishing, Tokyo. Nii mitmetegi positsioonide puhul avalikus teenistuses ja akadeemias on professor Shimada olnud esimene naine, kes neid hoiab.

Nagu juba tavapäraks, õpetab professor Shimada koos professor Wolfgang Drechsleriga ainet “Valitsemine mitmekesises ja globaalses maailmas” (“Implementing Governance in a Diverse Globalized World”), andes seekord kursusele Jaapani fookuse. Professor Shimada annab ka avaliku loengu, vastab üliõpilaste küsimustele ning konsulteerib siinsete kolleegidega. Arvestades Covid-19 pandeemiat on professor Shimada lubanud võimaluse korral tulla füüsiliselt Tallinna või liitub ta meiega vajaduse korral virtuaalselt.

Endine Korea Vabariigi personaliminister, professor Pan Suk Kim pidi olema Nurkse külalisprofessor 2020 kevadel, kuid seoses Covid-19 olukorraga lükkub tema külalisprofessuur 2022. aasta kevadesse.

Laeb infot...