Tallinna Tehnikaülikool

Kui lugeda leivapakendi etiketti, siis üha enam märkab koostisosade nimekirjas erinevaid stabilisaatoreid ja emulgaatoreid. Neid kasutatakse seepärast, et leib oleks pehme, õhuline ja ilus. Küll aga ei ole need koostisosad hädavajalikud, rääkis Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Kaarel Adamberg Vikerraadiole. 

leib bread toiduained

Küll aga ei ole need koostisosad Adambergi sõnul sugugi hädavajalikud. Leiva tegemiseks piisaks vaid jahust, veest ja juuretisest – kõik ülejäänu on Tallinna Tehnikaülikooli teadlase sõnul maitse asi. 

Loomkatsete põhjal võivad emulgaatorid ja stabilisaatorid põhjustada põletikke ning kergitada kehakaalu. "Samas on selge, et inimese peal on seda väga raske tõestada. Seetõttu on kõige lihtsam mitte süüa taoliste koostisosadega tooteid," märkis Adamberg. 

Kuidas stabilisaatorid, emulgaatorid ja erinevad e-ained inimestele nende pikaajalisel tarvitamisel mõjuvad, pole praeguseni teada. "See ongi krooniliste haiguste üks põhjus – me ei tea neid seoseid. Küll aga teame, et viimase 70 aasta jooksul on meie elus väga palju muutunud."

Kuula intervjuud Kaarel Adambergiga või loe uudist portaalis Novaator. 

Laeb infot...