Tallinna Tehnikaülikool

Muna on üks väärtuslikumaid terviktoite, sisaldades peaaegu kõiki vajalikke toitaineid, mida inimesel vaja on. Vitamiinidest on munas olulisel määral nii B-rühma vitamiine kui ka rasvlahustuvaid vitamiine A ja D, mikroelementidest seleeni, tsinki ja rauda. 

munad on tervislikud Pixabay
Foto: Pixabay

Munavalgud sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid ning rasvad väärtuslikke rasvhappeid. Põhitoitainetest pole munas ainult kiudaineid, kuid koos rukkileivaga süües seda probleemi ei ole. Kiluvõileib muna ja rohelise sibulaga on Eestis ajast aega olnud traditsiooniline pühadesöök. Munas ei ole vitamiini C, mistõttu tasub muna lisada rohelistele salatitele, kuhu hakitud keedumuna sobib suurepäraselt.

Söö üks kuni kaks muna päevas

Meie soovitus on süüa üks kuni kaks muna päevas, aga munapühade ajal võib neid ka rohkem süüa.  Erinevate toiduainete koostis peab üksteist täiendama, sest ükski toiduaine eraldi võttes ei vasta toitainete sisalduse poolest ideaalselt inimese vajadustele. 

Nii on munatoite hea teha koos piimaga (munahüüve vm) või kombineerida muna kalatoitudega (nt kala taignas või paneeritud praekala) et vältida ühekülgset toitumist.  

Samuti tuleb arvestada, et korraga 6 muna (umbes 300 g) söömisel saab inimene üle 1 g kolesterooli (hane- või pardimunade puhul isegi üle 2 g), mis on päevasest soovitusest mitu korda kõrgem. 

Millist toitu võiks munast teha?

Kui pühade ajal jääb keedetud mune üle, siis võib munad panna külmkappi ja süüa neid nädala jooksul ja kasutada salatites eeldusel, et munakoor on terve. Mune saab kasutada paljudes erinevates, nii soolastes kui magusates roogades. Kui aianurgas kasvavad juba oblikad või nõgesed, siis oblika- ja nõgesesupi peale sobib hakitud keedumuna väga hästi. 

Samuti võiks munadepüha järgse nädala võileivad teha munavõiga. Parim variant keedumunade kasutamiseks on aga kartuli- või köögiviljasalati tegemine. Rohke muna kasutamisel saab kartulisalati kastme teha ainult hapukoorest ja ei pea majoneesi kasutama. See annab vähem kaloreid ja lisab väärtuslikke toitaineid. Kastme jaoks tuleb munad peeneks hakkida ja segades nendesse niipalju hapukoort, et tekib parajalt paks mass, mida kartulite jt komponentidega kokku segada. 

Salatit võib teha loominguliselt kõigest, mis parasjagu võtta on, kui ei ole kõiki kartulisalati komponente, siis piisab ka kahest-kolmest koostisosast (kartul-porgand-muna, või kartul-kurk-hernes-muna).

Pühade ajal tekkivat „munamäge“ aitab vältida ka väiksemate munade kasutamine. S ja XL munade massi erinevus võib olla pea kahekordne (40 vs. 70 g). Koksimiseks võib keeta vutimune, mis on ka värvimata väga ilusad. Need on kanamunadest 4-5 korda väiksemad ja toitainete mõttes 1 grammi kohta sama väärtuslikud kui kanamunad. Kui munasööming on muutunud tüütuks, siis tasub kindlasti teha munapaast ja naasta tavapärasele munasöömise juurde maikuus.