Tallinna Tehnikaülikool

Toidutehnoloogia ja uudsete jätkusuutlike lahenduste väljatöötamine on esmatähtis tänapäeva ühiskonna jaoks, sest vajadus toidu järele maailmast kunagi ei kao. Toidutehnoloogia tudeng Iris-Gertrud Jussila jagab kogemusi TalTechis õppimisest. Tema loos saad teada, kui palju erinevaid karjäärivalikuid toidutehnoloogia- ja arenduse magistri läbimine pakub.

Iris-Gertrud Jussila

Palun räägi millist eriala õpid ja miks valisid just selle eriala? Miks valisid edasiõppimise magistris?
Õpin magistris esimest aastat toidutehnoloogia ja -arenduse õppekaval. 2021. aastal astusin rakenduskeemia, geeni- ja toidutehnoloogia bakalaureuseõppesse (hetkel toidu- ja biotehnoloogia õppekava), sest juba põhi- ja keskkoolis oli tekkinud huvi laboritöö ja teaduse vastu. Samas ei teadnud ma toona veel, millele neist kolmest täpselt keskenduda tahan.
Õpingute käigus sai aga selgeks, et toidumaailm võlub mind kõige enam – käisime nii paljudes ettevõtetes ja tehastes ekskursioonidel, nägime pealt päris tootmist, see kõik oli väga huvitav. Idee mingi uue toiduaine nullist poeletini väljaarendamisest tundus mulle nii äge ja tahtsin seda ka ise teha. Samuti meeldib mulle, kui palju erinevaid karjäärivalikuid toidutehnoloogia eriala pakub – võid olla tootearendaja, kvaliteedispetsialist, viia läbi toitumisuuringuid või teostada hoopis laborianalüüse.
Toit on miski, mis maailmast kunagi ei kao, seega on toidutehnoloogia ja uudsete jätkusuutlike lahenduste järele alati vajadust – seda eriti meie kasvava populatsiooniga maailmas, sest vaja on ka tulevikus kõik inimesed ära toita.
Minu jaoks on ülikool kuidagi iga semestriga järjest huvitavamaks läinud ja kui bakalaureuseõpe läbi sai, siis tundsin, et ei taha veel kuidagi, et see teekond lõppeks. Niisiis oli magistris sama eriala jätkamine juba väga lihtne otsus. Lisaks tunnen, et magistrikraad annab mulle veelgi paremaid karjäärivõimalusi tulevikuks. Magistritöö raames uurin hetkel mükovalku ning selle tekstuurseid ja sensoorseid omadusi.


Mis on olnud kõige põnevam teadmine, mida oled sel erialal õppides saanud?
Põnevaid teadmisi on väga palju ja niivõrd erinevatest valdkondadest: toidutehnoloogia õpe hõlmab endas nii keemiat kui füüsikat, laboritööd, õpime nii toidu kui inimkeha ehitust, uurime toidu maitseid, lõhnasid ja tekstuuri, samuti õpime tundma erinevaid tööstuses kasutatavaid masinaid ja nende tehnoloogiaid.
Kuid võib-olla üks teadmine, mis minu jaoks toidu tootmise ja tarbimise veidi paremini perspektiivi pani, on see, et kui inimesed võtaksid oma tänasest dieedist välja veise- ja lambaliha, siis kogu maailma toitmiseks vajaminev põllumaa väheneks 2 miljardi hektari võrra ehk oleks poole väiksem. See on väga üllatav, kui palju maismaad kulub põllumajandusele, eriti lihaloomade kasvatamisele.


Kus ja kellena selle eriala lõpetajad töötavad?
Võimalusi on palju: saab töötada toidusektoris (näiteks toiduettevõtetes tehnoloogi, tootearendaja, kvaliteedispetsialisti või tootmisjuhina), avalikus sektoris uuringuid läbi viia  või hoopis teaduses karjääri teha. Näiteks uurimisasutuse laboris toidukvaliteeti hinnata, mikrobioloogilisi teste ja teaduslikku arendustööd teha.


Üks soovitus noorele, kes kaalub sellele erialale õppima asumist?
Kui sul on püsivust ja järjepidevust ning huvi valdkonna vastu, siis tule kindlasti ja proovi, tegemist on väga põneva ja mitmekülgse erialaga. Esimeste raskuste peale ei tasu ehmuda ega alla anda, mõned õppeained on küll keerulised, aga võin oma kogemusest öelda, et kogu teekond läheb iga semestriga järjest põnevamaks ja avab järjest rohkem uksi, nii et see kõik on seda väärt.


Mida veel ülikool lisaks haridusele on Sulle andnud?
Võimaluse tegeleda paljude erinevate ägedate projektidega – näiteks saame tootearenduse aine raames TalTechile oma jäätise luua, täiesti nullist ja täiesti ise. Minu arust väga lahe, et ülikool annab noortele tudengitele võimaluse ise retsept välja töötada ja maitsed valida, nii saame oma õpitud oskusi päriselt rakendada ja nii lahe tunne on, kui miski, mille kallal me ise algusest peale töötanud oleme, päriselt avalikkuse ette jõuab.
Samuti pakub TalTech väga mitmekülgset arengut, ka neis valdkondades, mis pole otseselt õpitava erialaga seotud. Näiteks osalesime tiimikaaslasega ettevõtluse ja äri planeerimise aine raames välja töötatud äriideega üleülikoolilisel tudengiprojektide võistlusel TalTech Sustainable Futures ning osutusime seal võitjateks. Nüüd sõidame Eindhovenisse lõppvõistlusele, kus osalevad ka tudengid teistest Euroopa tehnikaülikoolidest ja hiljem veel Barcelonasse IESE ärikooli bootcamp’i äriideed edasi arendama.
Ja muidugi leiab ülikoolist uusi tutvusi ja lahedad sõbrad kogu eluks!


Kui sind huvitab, millest koosneb meie igapäevane toit, kuidas seda töödeldakse ja mis toimub söödud toiduga meie organismis, siis oled oodatud toidu- ja biotehnoloogia erialale.  Õpinguid saab jätkata toidutehnoloogia ja -arenduse magistriõppes. Tule muuda meie tulevik tervislikumaks!