Aim of the course:
Õppemooduli eesmärk on arendada ja disainida omanäoline ning keskkonnasõbralik toidutoode, mis oleks ahvatlev ning vastaks valitud sihtgrupi ootustele. Mooduli tegevuse eesmärgiks on soodustada tervikliku ja kestliku maailmapildi tekkimist ning aidata mõista seoseid erinevate valdkondade teadmiste vahel.
Target group:
9.-12. klassi õpilased
Topics:
Tuleviku insener-disainer (TID) on uudne ja Eestis ainulaadne õppeprogramm, mille laiem teema on kliimamuutused ning nende mõju ühiskonnale. Moodulis “Kuidas disainida keskkonnasõbralikku toidutoodet?” integreeritakse inseneeria ja disain toidutoote ning selle pakendi väljaarendamiseks. Programmi läbiviimist rahastab Haridus- ja Teadusministeerium.
Study results:
Mooduli läbinud õpilane mõistab toidutoote arendamise protsessi ning tunneb olulisi toidu tootmise, pakendamise ja säilitamise põhimõtteid. Oskab kaardistada toote sihtrühma, määrata oma- ja müügihinda, leida keskkonnasõbralikke tootmisvõimalusi ning teab toidutoote disainimise ja pildistamise aluseid.
Assessment criteria:
Õpilane osaleb vähemalt 7 õppepäeval 9-st ja panustab olulisel määral kursusetöö valmimisse.
Graduation document:
TalTech certificate
Language:
Estonian
Lecturer:
Jaana Taar, Tiina Vänt, Kristi Koppel (TLÜ); Vitali Valtanen (EKA); Kristel Vene, Erki Kärber (TalTech)
Credits:
contact study: 60 academic hours
EAP:
2
Contact:
Katariina Pops, 620 3686, katariina.pops@taltech.ee
Price:
60 €/participant
Registration deadline:
18.09.2023 23:59
Location:
Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikool
Timetable:
23.09.2023
10:00 - 15:15
Mooduli tutvustus. Sissejuhatus teemasse.
14.10.2023
10:00 - 15:15
Kohtumine toidutehnoloogiga. Arendus tööstuslikus toidutootmises. Toidu sensoorika.
04.11.2023
10:00 - 15:15
Sihtrühm, säilivus, jätkusuutlikkus, tervislikkus. Nõuded toidutootele ja pakendiinfole. Organoleptilised katsed.
25.11.2023
10:00 - 15:15
Valitud retsepti katsetamine I. Tootmisprotsessi analüüs. Toote atraktiivsus sõltuvalt sihtrühmast.
09.12.2023
10:00 - 15:15
Toidutoote ja pakendi disaini alused.
03.02.2024
10:00 - 15:15
Valitud retsepti katsetamine II. Kalkulatsioonid, optimeerimine, ajakulu.
09.03.2024
10:00 - 15:15
Pakendimaterjalid ja nende mõju keskkonnale. Söödav pakend.
06.04.2024
10:00 - 15:15
Pakendi disainimine. Toidutoote pildistamine.
20.04.2024
10:00 - 15:15
Valitud retsepti katsetamine III. Pakendamine.
11.05.2024
10:00 - 15:15
Lõpuüritus. Toodete esitlemine. Tunnistuste jagamine.
Location:
Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikool
Price:
60 €/participant
Credits:
contact study:
60 academic hours
EAP:
2
Curriculum group:
Food processing
Contact:
Katariina Pops, 620 3686, katariina.pops@taltech.ee