Tallinna Tehnikaülikool

TOIDUTEHNOLOOGIA
JA -ARENDUS

Vaata lähemalt

Sind huvitab, mis meie söögilauda katab, kuidas toitu toodetakse ja soovid valdkonda süvitsi tundma õppida? Sul on juba olemas baasteadmised toidutehnoloogiast, keemiast, bio- või geenitehnoloogiast? Toidutehnoloogia ja –arenduse magistrikava valmistabki ette spetsialiste töötamaks toidusektoris - nii tootmises, tootearenduses, kvaliteedikontrollis, riigiasutustes kui ka teaduses.

Eriala sisu

Toidutehnoloogia ja –arenduse magistrikava valmistab ette spetsialiste töötamaks toidusektoris - nii tootmises, tootearenduses, kvaliteedikontrollis, riigiasutustes kui ka teaduses. Kohustuslikes ainetes saad selgeks ainevahetuse ja toitainete rolli dieedis, toidu töötlemise protsessid, toidu tootmisel toimuvad füüsikalised protsessid ning kuidas need mõjutavad toidu omadusi, toiduohutuse ja kvaliteedi tagamise, toidu- ja biotehnoloogia analüüsimeetodid ning läbid praktika tootmises või laboris. Tuleb aga märkida, et õppekavas on palju valikaineid, et saaksid õppida just sind huvitavaid erialateadmisi.

Spetsialiseerumine toimub vastavalt sinu valikule. Toidutehnoloogias omandad teadmised erinevate toiduainete bioloogilistest, keemilistest ja füüsikalistest omadustest ning oskused viia läbi nende töötlemist ja tootearendust. Toiduteaduses omandad teadmised toiduainete analüüsimeetoditest, alates klassikalistest toidukoostise analüüsidest kuni detailsete toidu maitse- ja tekstuurianalüüsideni. Saad teada kuidas kasutada ja arendada toiduohutuse, toidumärgistuse ja toitumisalaste väidete seadusandlust.

Meie tudengitel on võimalik ennast täiendama minna vahetusüliõpilasena näiteks Soome, Portugali või Saksamaale. Partnerülikoolideks on:

Tutvu toidutehnoloogia ja -arenduse õppekava täisversiooniga

Virtuaalne ekskursioon: toidutehnoloogia labor - vaata, kuidas muudetakse Taltechi toidutehnoloogia laboris maailma.

Tulevik

Magistrikraadiga lõpetanud toiduspetsialistid on oodatud Eesti suuremates toiduettevõtetes (Kalev, Põltsamaa Felix, Nõo Lihatööstus, Saku Õlletehas, Leibur, Fazer jpt), uurimisasutustes (AS TFTAK, Põllumajandusuuringute Keskus) ja avalikus sektoris (Veterinaar- ja Toiduamet, Maaeluministeerium). Meie lõpetajad töötavad tehnoloogidena, tootearendajatena, kvaliteedispetsialistidena, tootmisjuhtidena. Avalikus sektoris on oodatud toiduvaldkonna spetsialistid, laborites mikrobioloogid ja toidukvaliteedi spetsialistid. Kõikide ametikohtade tööülesanded on seotud toidutoodete tootmise, innovatsiooni, toiduohutuse ja kvaliteediga. Samuti on võimalik teha karjääri teaduses.

Lipiidide analüüs TalTechi toidutehnoloogia laboris. Kui palju on rasva juustus, šokolaadis või pähklites? Toidu- ja biotehnoloogia eriala õpingute raames õpitakse selgeks lipiidide analüüs Soxhlet meetodil.

MIKS ÕPPIDA TOIDUTEHNOLOOGIAT JA -ARENDUST JUST TALTECHIS?

Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia ja –arenduse magistrikava annab väga head toidutehnoloogia teadmised ja ning elukestva õppe oskused. Õpetame spetsialiste Eesti olulisemate toidutehnoloogiate jaoks: pagaritööstus, kondiitritööstus, puuviljade-köögiviljade töötlemine, kalatööstus. Lisaks on võimalik spetsialiseeruda toitumisele, tootearendusele, tooteohutusele või teadusuuringutele.

Põnevat lisainfot

Tekstuurianalüüs - milline juust on kõvem, elastsem või kleepuvam? Kuidas muutub leiva tekstuur säilitamisel? Toidutehnoloogia laboris saab toidu tekstuuri määrata tekstuuri analüsaatoriga.
Valguanalüüs - kummas on rohkem valku, kas munas või kanalihas? Toidu- ja biotehnoloogia eriala õpingute raames õpitakse selgeks toorvalgu analüüs Kjeldahl meetodil.

Sisseastumine

  • Konkursi tingimused: kõrgharidus lähedasel erialal
  • Kandideerimise nõuded: vestlus
  • Õppekohti: lävendipõhine vastuvõtt
  • Võimalik maksimaalne konkursi punktide arv: 10
  • Künnis: õppekoht on garanteeritud, kui vestluse tulemus on vähemalt 5 punkti

Kandideeri SAISis

Küsi lisa

Vastuvõtu peaspetsialist

oskab vastata vastuvõtutingimusi puudutavatele küsimustele:

Anne Urbla
620 3530
anne.urbla@taltech.ee

Programmijuht

oskab vastata õppekava sisu puudutavatele küsimustele ning annab nõu, kui tuled teiselt erialalt:

Katrin Laos
620 2951
katrin.laos@taltech.ee