Tallinna Tehnikaülikool

24.03 toimuvale Rektori karika dartsivõistlusele, paneb õla alla Eesti Dartsi Liit. Võistluspäevaks tuuakse Tallinna Tehnikaülikooli peahoone fuajeesse ning Mereakadeemia peahoonesse Eesti Dartsi Liidu poolt lauad ning kõigil huvilistel on võimalik ajavahemikul 12-18 võtta osa dartsivõistlusest. 

darts

Dartsi ajalugu

Inglise noolemängu ehk DARTSi juured ulatuvad päris kaugele minevikku – esimesed teadaolevad andmed sellest on pärit 14.- st sajandist. Loomulikult on tõsine erinevus tollastes ja tänapäevastes võistlusvahendites, kuid soov silma ja käe kooskõla täpsus proovile panna on säilinud.

Mängu algne märklaud oli tõenäoliselt puutüve osa - selle ümmargune kuju ja kontsentrilised rõngad tekitasid tänapäeval kasutatava standardse noolelaua mustri. Noolemängu vanem nimi on butt; sõna pärineb prantsuse sõnast but ning tähendab "sihtmärki" või "eesmärki".

Enne Esimest maailmasõda olid Ühendkuningriigi pubides märklauad valmistatud täispuidust plokkidest, tavaliselt jalakast, kuid nooled kahjustasid jalakast märklaua pinda niivõrd palju, et populaarsemad sektorid märklaual meenutasid kuukraatreid. Teine probleem oli see, et jalakast märklaud vajas ka perioodilist leotamist, et puit püsiks pehme.

nooled
Algupärane märklaud ning nooled

1935. aastal hakkasid keemik Ted Leggatt ja pubiomanik Frank Dabbs kasutama agaavtaime noolelaua valmistamiseks. Väikesed ühepikkused kiudude kimbud pandi kokku, seejärel suruti kimbud kettaks kokku ja seoti metallrõngaga. Seda uut märklauda saatis koheselt ka edu - see oli vastupidavam ja vajas palju vähem hooldust. 

Dartsi võib pidada üheks võrdõiguslikumaks sportlikuks tegevuseks, kuna märklaua kaugus viskejoonest (2,37 meetrit) lubab seda harrastada east ja soost hoolimata praktiliselt võrdsetel tingimustel. Vaata lauapaigutust.

Darts Eestis

Eestis võib dartsi algusajaks lugeda hiliseid 80-ndaid. Esimene nooleklubi HÄRJASILM DARTS loodi novembris 1997, eestvedajateks Tiit Haidak, Ahto Härm, Indrek Kalgan, Tõnno Tõrs ja Ilpo Kivistö Soome Vabariigist. Soomlastele on Eesti noolemäng päris palju tänu võlgu eelkõige pääsu eest rahvusvahelistele turniiridele nagu NORDIC CUP ja EUROPA CUP, kus sai jõudu katsuda ka dartsimaailma vägevatega. Need jõuproovid lõppesid küll peaasjalikult tõdemusega, et meil on veel pikk tee käia maailmatasemeni jõudmiseks.

Aastal 1999 loodi Tallinnas järgmine klubi - Karja Kelder Darts, mis nimetati edaspidi Tallinn Darts Spordiklubiks. See klubi on toonud noolemängu juurde palju tänaseid tegevmängijaid.

tallinn darts
Tallinn Darts Spordiklubi

Suurem samm organiseeritud tegevuse suunas sai tehtud 2004. aastal kui registreeriti klubi Pärnus ja klubide ühendus EESTI DARTSI LIIT, mille esimeseks presidendiks sai Mati Leis. Liidu korraldusel on läbi viidud mitmeid rahvusvahelisi turniire sh ka Eesti lahtised meistrivõistlused.

Eesti Dartsi Liidu jaoks möödus aasta 2022 sama tõusvas joones, kui eelnevad aastad. Selle heaks tõestuseks on dartsi ehk noolemängu populaarsuse kiire kasvu jätkumine
Eestis. Uusi klubisid tuli juurde 4, kasvatades aktiivsete nooleklubide koguarvu 15 peale.  Harrastajaid, kes võtsid osa EDLi reitingupunkte andvatest üritustest, oli 129 võrra
rohkem, kui eelneval aastal ehk 304 harrastajat 2021. aastal ja 433 harrastajat 2022. aastal.

Tõugatuna harrastajatehulga kasvust on ka tõusnud noolemängu keskmine tase Eestis. Kõige olulisemaks saavutuseks oli 02.07.2022 liitumine EOKga, mis loodetavasti lisab Eesti noolemägule professionaalsust ja aitab ala edendamisele kaasa, kui leiame mõlemale poolele sobivaid koostöövõimalusi. Võistluste tasandil oli aasta tähtsaim sündmus Võistkondlikud Euroopa MV, mis toimusid Hispaanias, Gandias. Võistlus oli Eesti jaoks läbi aegade edukaim, saavutati tulemus, milleni pole koondis suurvõistlustel varem küündinud. Koondarvestuses saavutasid naised 35 riigi hulgas 25. koha ja mehed 41 riigi hulgas 21. koha. Naiskonda kuulusid Liina Joonsaar, Marika Sarrapik, Hanna Elisabeth Tiisler ja Tiina Tiisler ning meeskonda kuulusid Olaf Siigur, Erki Selling, Andres Paal ja Raido Kruusvee.

Tähtsuselt teine oluline mõõduvõtt oli Baltic Cup, kus kokku osales 4. liikmelisi võistkondi naiste arvestuses 14 ja meeste arvestuses 32. Naiskondade arvestuses tuli Eesti koondise naiskond absoluutarvestuses Baltic Cupi võitjaks. Naiste absoluutarvestuse võidu teeb eriliseks see, et see oli esimene kord, kui Eesti võistkond võitis Baltic Cupi. Meeste absoluutarvestuses saavutas Eesti koondis kolmanda koha.

Loe Eesti Dartsi Liidu kohta täpsemalt: www.darts.ee


Eesti Dartsi Liit esitleb: Rektori karika darts reeglid

TalTechi Rektori karika raames mängitakse lihtsustatud reeglitega dartsimängu: iga osavõtja saab visata 9 noolt ning kõikide noolte punktid liidetakse lihtsalt lõpptulemuseks kokku. Osavõtuks on vaid vaja ilmuda TalTechi peahoone fuajeesse või Mereakadeemia peahoonesse 24-ndal märtsil ajavahemikus 12-18. Osavõtt on kõigile tasuta ning oma nooled on võimalik ära visata vaid ühe minutiga. 

Autasustatakse parimat mees- ning naismängijat.

Märklaualt on võimalik punkte saada järgnevalt:

  • Bull - 25p
  • Bull's eye - 50p
  • Topelt (double ring) - skoor korrutatakse kahega (näiteks 2x18)
  • Kolmik (triple ring) - skoor korrutatakse kolmega (näiteks 3x4)
dartboard

Laeb infot...