Tallinna Tehnikaülikool

Balbiino on sel kevadel juba kaheksandat korda tehnikaülikooli loodusteaduskonna tudengitele stipendiumi välja pannud. Nad leiavad, et noored mõtlevad rohkem piiridest väljas ja on julgemad katsetama: “Mobiilsus, leidlikkus ja värske vaade võivad anda hüppe uuteks suurteks arenguteks.” Ettevõte soovib, et tänu stipendiumile jääks tudengil rohkem aega õppimiseks ja uute maailmamuutvate ideede genereerimiseks.

Balbiino

Millega teie ettevõte tegeleb ja millised inimesed teil töötavad?

AS Balbiino on suurim 100% kodumaisel kapitalil põhinev jäätisetootja Eestis. Asutatud 1995. aastal ning kuulub NG Investeeringute kontserni. Põhitegevuseks on jäätise tootmine ja müük. Lisaks tegeleme ka muude sügavkülmutatud toiduainete arendamise ja müügiga. 70% oma toodangust müüme Eestis, 30% läheb ekspordiks peamiselt Skandinaaviasse ja Baltikumi.

Eesti turul müüdavatest brändidest on tuntuimad Balbiino, Onu Eskimo, Vanilla Ninja, Raks ja Härmavilja. Teeme palju koostööd ka teiste Eesti tootjatega ja seetõttu leiab meie tooteportfellist ka selliseid brände nagu Tere Kohukesejäätis, Mesikäpp, Lotte ja Vana Tallinn.

Meie jaoks on ülioluline toodete kvaliteet ja jätkusuutlikkus kogu tootmisprotsessis. Onu Eskimo ja Balbiino sarjade pakendid on tehtud materjalist, mis sisaldab 50% ulatuses juba  kasutatud plasti. Kõik meie pakendid on valmistatud ümbertöödeldavast monomaterjalist. Kasutame oma tootmises ainult roheelektrit.  Oleme nõudlikud nii enda kui ka oma koostööpartnerite suhtes, et tarbijani jõuaks parim toode.

Eesti patriootidena panustame ka kohalikku kultuuri. Oleme aastaid toetanud Saaremaa Ooperipäevi, eelmisel aastal ka Laste ja Noorte Laulu- ja Tantsupidu.

Ettevõttes töötavad oma ala spetsialistid, kelle kirg on nii jäätise valmistamine kui selle söömine.

Kuidas täna tajute valdkonna järelkasvu? Kas noori spetsialiste on piisavalt või on keeruline vastava kvalifikatsiooniga inimesi leida?

Toidutööstused ei ole võrreldes teiste tänapäeva kõrgtehnoloogiste valdkondade, nagu IT või meditsiin, kõrval just ülearu populaarsed. Samuti ei ole noori, kvalifitseeritud spetsialiste kunagi piisavalt palju. Balbiino laitmatu maine on meile suureks eeliseks: ettevõtte tuntus austusväärse stabiilse tööandjana lubab meil valida oma ridadesse parimad. Panustame muuhulgas ka ettevõttesisestesse järelkasvu programmidesse.

On suur rõõm tõdeda, et jäätise tootmise ja müügiga seotud töötajate liikumine on väga väike – suur osa töötajatest on üle kahe aastakümne ettevõttega koos edasi liikunud.

Mis väljakutseid näete, et valdkond järgmise 5-10 a jooksul pakub? Kuidas saaksid noored end teostada ja valdkonna arengusse panustada?

Tehnoloogia areng on ühtaegu nii paratamatus kui ka edasimineku üks hoobadest, tekitades mõnevõrra ebamugava olukorra: ühest küljest võib uue tehnoloogia kasutuselevõtt saada eakamatele takistuseks ja tekitada neis rahulolematust; teisalt on just aastakümnete pikkune pühendumus ja kogemus teinud Balbiino jäätistest unikaalsed tooted, millel on justkui hing sees. Väljakutse saab olema selles, kas kõrgtehnoloogilised lahendused suudavad alles jätta võlukomponendi, mille lisab inimene oma armastusest jäätisetootmise vastu.

Toidutööstuse eripäraks on ranged toiduohutuse ja kvaliteedireeglid, mille järgimist tuleb kõigilt eeldada ja nõuda. Noored mõtlevad rohkem piiridest väljas ja on julgemad katsetama, on mobiilsed ja leidlikud ning nende värske vaade võib anda hüppe uuteks suurteks arenguteks.

Mida soovitate teistel vilistlastel ja ettevõtetel teha, kes soovivad järelkasvu toetada?

Kes veel ei osale stipendiumite väljaandmises, siis ettevõtte tuntuse tõstmise mõttes on järelkasvu toetamine suhteliselt lihtne ja tõhus viis silma paista. Varuda tuleks aega ja kannatust, sest igasugune kasvatamine nõuab järjepidevust, suurt tahet ja selget eesmärki.

Soovitused tudengile – miks tasub teie stipendiumile kandideerida? Millele kandideerimisel tähelepanud pöörata ja kuidas teile silma paista?

Aus vastus on, et Balbiino soovib tudengi koormust veidi vähendada. Panustades finantsiliselt, jääb tudengil loodetavasti rohkem aega õppimiseks ja uute maailmamuutvate ideede genereerimiseks ning vähem muretsemiseks. Hindamisel paistavad rohkem silma heade õpitulemustega tegutsemisaltid noored, keda jäätisetööstus siiralt kõnetab.  

Loe lisa ja kandideeri 18. märtsini