Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikooli toiduteadlased Signe ja Kaarel Adamberg selgitavad Postimehes ilmunud artiklis, kuidas nautida esivanemate pärandit tänapäevasel moel, ilma et peaksime muretsema liigsete kilode või raske enesetunde pärast. NB! Artiklist leiab ka täpsed koguselised soovitused!

jõulusöök jõululaud toit Pixabay
Foto: Pixabay

Kõik traditsioonilised jõulutoidud on maitsvad ja toitvad, mistõttu ei ole küsimus üksikute toitude tervislikkuses, vaid pigem kogustes, mis jõulupuhkuse ajal kipuvad liiga suureks paisuma. Kümmet rooga ei pea tänapäeval enam laual olema, kohustuslikud ei ole ka kümme söögikorda, sest ajaga on elustiil muutunud. 

Pigem süüa vähem, aga maitsvat toitu. Kuigi mõned jõuluroad võivad olla rasvarikkad, ei saa head traditsioonilist verivorsti teha pekikuubikuteta, kuna just rasv toob vorstirohu maitse paremini esile. 

Proovige vahelduseks ka suitsupreparaatideta tehtud vorste. 

Jõulude ajal võiks igaüks leida aega, et ise süüa teha, sest omatehtud värsked toidud maitsevad oivaliselt ja toovad rõõmu.

Selle aasta pikkade pühade jooksul saab toidukordi varieerida nii, et üks ja sama praad ära ei tüütaks. Keegi ei keela jõulude ajal süüa ka hoopis midagi muud, mis maitseb ja mida väga tihti ei tehta, näiteks pikkpoissi, kanarulaadi või kasuka salatit.

Mida ja kui palju võiks jõululauas süüa, loe edasi ajalehest Postimees