Eesti rannikuvetes, eriti Läänemeres, kasvav põisadru (Fucus vesiculosus) on viimasel ajal pälvinud üha rohkem tähelepanu tänu oma mitmekesistele kasulikele omadustele. Kuressaare kolledži meretoorme väärindamise laboris said sinimajanduse tudengid katsetada põisadru töötlemist, kasutades seda hapendatult ja jahuna maitsva ning tervisliku näkileiva valmistamiseks. Kuivatatud ja jahvatatud põisadru on mitmekülgne looduslik tooraine, mida saab rakendada nii toiduainetööstuses kui ka kosmeetikas ja tervisetoodetes. Seekord oli keskmes tervislik suupiste.
Miks just põisadru?
Põisadru on tuntud oma kõrge toiteväärtuse poolest. See on rikkalik joodi, magneesiumi ja kaltsiumi allikas, mis toetavad organismi erinevaid funktsioone. Jood on oluline kilpnäärme normaalseks toimimiseks, magneesium mängib rolli lihaste ja närvide töös ning kaltsium on hädavajalik luude ja hammaste tugevuse tagamiseks. Lisaks sisaldab põisadru polüsahhariide, millel on põletikuvastased omadused ja mis aitavad kaasa seedimisele.
Näkileiva küpsetamise idee tekkis tervisliku toitumise põhimõtetest, eriti hapendatud köögiviljade olulisusest. Samuti leiti võimalus kasutada ära õlle tootmisest järele jäänud õlleraba, mis on kiudaineterikas kõrvalsaadus. Tänu hiljutisele tormile oli võimalik merest põlvini vees koguda elusat põisadru, mida tuli korjata koos kividega, kuna see vetikas kasvab kividel ja kinnitub neile tugevalt.
Põisadrut, hapendatud põisadrut ning põisadru näkileiba proovis ka saatesarja „Jälg“ saatejuht Marko Matvere, kes kommenteeris: „Meremaitse on!“ Lisaks märkis Matvere, et põisadrujahu võiks kasutada ka muude toitude rikastamiseks, näiteks praemunade või pannkoogitaina koostisosana.
Teekond toidulauale
Mida siis meretoorme laboris põisadruga täpsemalt tehti? Hapendatud põisadru valmistamiseks lõigati värske vetika heledad ja pehmed lehed, need pesti, nõrutati ja pandi hapnema koos vee, soola, suhkru, ingveri ja õunaäädikaga. Ülejäänud vetikas sorteeriti, kuivatati spetsiaalses kuivatuskapis ja jahvatati pulbriks. Samamoodi kuivatati ja jahvatati jahuks ka õlleraba. Seejärel segati kokku linaseemned, kõrvitsaseemned, õlleraba, vetikajahu, päevalilleseemned, rukkijahu, õli ja vesi ning küpsetati ahjus.
Katsetuste käigus saadi aru, et vetikapulber on suurepärane lisand erinevatele toitudele, andes neile iseloomuliku maitse ja kõrge toiteväärtuse. Põisadru kasutusvaldkond on lai ning katsetuste tulemusel avanevad uued võimalused selle rakendamiseks. Vetikat võiks kasutada suppides, salatites, smuutides ja kastmetes, et mitmekesistada toidulauda ja suurendada toitumisalast väärtust.
Tervislik ja maitsev vetika-näkileib on suurepärane viis toetada tervist. See sobib hästi hommikusöögiks, vahepalaks või kergeks õhtusöögiks. Põisadru, mis esmapilgul võib tunduda lihtsa ja väheväärtusliku meretaimena, on tegelikult tõeline looduse aare, mida saab väärindada mitmel moel.
Toiduainete innovatsioon ja tulevik
Meretoorme väärindamise laboris põisadruga katsetamine on vaid üks näide sellest, kuidas Saaremaa loodusressursse saab innovatiivselt väärindada. Vetika-näkileib pole mitte ainult maitsev ja tervislik, vaid ka keskkonnasõbralik valik.
Laboris toimunud katse keskendus lisaks maitseelamuse loomisele ka säästvamate ja keskkonnasõbralikumate tootmismeetodite arendamisele. Põisadru ja õlleraba kasutamine toorainena on selge näide sellest, kuidas kohalikud loodusvarad ja ringmajanduslik mõtteviis võivad viia uuenduslike ja tervislike toodete loomiseni. Saaremaa vetes kasvav põisadru on kergesti kättesaadav ja selle töötlemine suhteliselt lihtne, tehes sellest ideaalse tooraine, mida saab kasutada laiemalt nii toiduainetööstuses kui ka teistes valdkondades. Olgu need toidulisandid, suupisted või kosmeetikatooted – põisadru potentsiaal on avastamata aare, mis väärib uurimist ja kasutamist.
Kui kestlik areng ja loodusvarade nutikas kasutamine pakuvad huvi, on „Kestlikud sinimajanduse tehnoloogiad“ õppekava suurepärane valik. See õppekava pakub võimaluse avastada uusi lahendusi, mis toovad kasu nii inimestele kui ka keskkonnale, aidates kaasa innovaatiliste ja keskkonnasõbralike toodete loomisele.