Märtsikuu jooksul kuvatakse TalTechi SOC ja LIB hoone Plus Kohvikute päevamenüüdes infot päevapraadide ja päevasupi keskkonnajalajälje kohta.
Our world in data andmetel põhjustab toit ligikaudu 26% ülemaailmsetest kasvuhoonegaaside heitkogustest, millest 58% on seotud liha-, piima ja munatoodete tootmisega. Toidu puhul tuleb arvestada kasvuhoonegaaside hulka, mis vabanes kasvatamise, korjamise, töötlemise, pakendamise, transpordi ja muude etappide käigus.



Jalajälje info kuvamisega paralleelselt viiakse läbi uuring, mille eesmärk on küsida täiskasvanutelt arvamust toidujalajälje märgise kasutamise kohta toidukohtade menüüdes; säästvat toidutarbimist takistavate või soodustavate tegurite, praeguste toitumisharjumuste ning valmisoleku kohta järgida kestlikumat toitumist.
Tegemist on Kliimanutika tuleviku keskuse ja Limericki ülikooli koostöös läbi viidava pilootprojektiga, mis on osa suuremast Horizon 2020 projektist “GO GREEN: Resilient Optimal Urban natural, Technological and Environmental Solutions”.
Kliimanutika tuleviku keskuse jätkusuutlikkuse eksperdi Kerli Kirsimaa sõnul kuvatakse jalajälje infot ainult päevapraadide ja päevasupi taga, sest tööriist, mida toidu jalajälje arvutamiseks kasutati, toimib vaid manuaalselt. “Iga retsepti koostisosad ja kogused tuli tarkvarasse sisestada käsitsi, kuna kohvikutel on kasutusel oma raamatupidamisprogrammi-, makselahenduse- või videovalvesüsteemiga seotud kassatarkvara. Kui tavaliselt muutub Plus Kohviku menüü pidevalt, siis tööprotsessi lihtsustamiseks lepiti märtsikuuks kokku fikseeritud päevapakkumised. Kogu menüü jalajäljeinfo kuvamiseks kuluks rohkelt inimtunde ning muutuva menüü ja tarkvaraprogrammide mitteühtivuse tõttu oleks seda ka keeruline teha.”
Toiduportsjonite jalajälg arvutatakse kasutades Nutritics Food data Management tarkvara ja selles sisalduvat metoodikat.
NB! Uuringus osalemine on vabatahtlik ja anonüümne ning kahel õnnelikul osalejal on võimalus võita TalTechi 50-eurone meenete poe kinkekaart!
Uuringu leiab SIIT!
Loe TalTechi Rohejuhisest lähemalt, mida igaüks saab ise ära teha toitlustusega seotud jalajälje vähendamiseks.
Lisainfo:
Epp Eglajs
TalTechi Kliimanutika tuleviku keskuse juht
epp.eglajs@taltech.ee