Palmiõli tootmiseks hävitatakse vihmametsi, eraldub tohutul hulgal CO₂ ja kannatab elurikkus. Aga mis oleks, kui saaks samu rasvu ja õlisid toota hoopis... saepurust?
Just sellega tegeleb ÄIO – TalTechist alguse saanud biotehnoloogia iduettevõte, mis on välja töötanud protsessi, mille abil saab tööstuslikud jäätmed ja kõrvalsaadused muuta kvaliteetseteks õlideks ja rasvadeks.
Kui kogu maailma palmiõli asendada ÄIO tehnoloogiaga, väheneks aastane CO₂ emissioon umbes 300 megatonni – see on sama suur mõju, kui kõik Euroopa sisepõlemismootoriga autod asendada elektriautodega.
ÄIO tooteid katsetatakse juba taimsetes burgerites, piimaalternatiivides, pagaritoodetes ja isegi kakaovabas šokolaadis.
Selle lahenduse loomiseks on vaja teadmisi keemiast, biotehnoloogiast, füüsikast, sünteetilisest bioloogiast ja toidutehnoloogiast – ning oskust neid äriliselt ellu viia. Kõike seda saab õppida TalTechis.
Reaalsed teadmised loovad reaalseid asju – ka šokolaadi ilma kakaoubadeta.