Ajujahi esikolmikusse jõudnud Raw Edge toodab naturaalsest mahlast piimhappebakteritega fermenteeritud, probiootilist, madala kalorsusega jooki, mis ei sisalda kofeiini, kunstlikke lisaaineid ega lisatud suhkrut. Ettevõtte kaasasutaja Kristel Vene on TalTechi keemia- ja materjalitehnoloogia filosoofiadoktor ning keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor.

„Meie jookides on kliiniliselt testitud probiootiline bakter, mis toetab kõhu mikrofloorat ning parandab seeläbi nii heaolu, tervist kui ka sportlikku sooritust. Hetkel on saadaval kolm erinevat maitset: must sõstar, draakonivili ning ananass,“ selgitas Kristel joogi kasulikkust ja eeliseid. „Plaanis on jätkata teadusarendustööd koostöös TalTechiga.“
Kristel Vene sõnul on porgandimahla fermenteerimine avanud täiesti uue uurimisvaldkonna toiduteadlastele: „Sarnaselt veinile, mida on aastakümneid molekuli tasemel uuritud, on ka seal oluline sordi, pinnase ja bakteri mõju nii maitsele kui kvaliteedile. Ent seda pole detailselt siiani uuritud,“ leiab teadlane.

Kristel tõi välja, et jätkusuutlikkus on oluline ning seetõttu on jook alati kohalik, ükskõik, kus seda müüakse. „Plaanime kiirelt laieneda, aga mitte selliselt, et toodaksime Eestis ja veaksine purke üle ilma, vaid jätkusuutlikult, litsenseerides brändi, tehnoloogiat ja tootmisteadmisi kohalikule köögiviljakasvatajale, kes näeb võimalust väärindada innovatsiooni abil oma toorainet.“ Kristeli sõnul on fermenteeritud toodete müük ja tarbimine Euroopas tugevas kasvutrendis. „Järgmine turg on kõige tõenäolisemalt Ühendkuningriigid, kus meil on juba huvitatud tootjad olemas,“ lisas ta.
Raw Edge ei ole aga sugugi ainus TalTechiga seotud tiim Ajujahi esikolmes. Seal on ka KIUD Packaging, mille asutaja ja tegevjuht Kaie Kaas-Ojavere on TalTechi MBA programmi magister ning tehnoloogiajuht Liis Tiisvelt on TalTechi puidu-, plasti- ja tekstiilitehnoloogia magister. KIUD toodab vastupidavast ning taaskasutatud tekstiilijäätmetest pakkematerjali, asendades pakenditööstuses ühekordselt kasutatavat lainepappi ja spooni.
TalTechi Uusettevõtluse keskuse juht Caroline Aruoja soovitab ka teistel uuenduslikel ettevõtetel kasutada Eestis pakutavaid võimalusi peale Ajujahi. Ta tõi välja, et Teaduspark Tehnopoli programmid ja inkubatsioon, samuti Prototroni pakutav prototüüpimise rahastus on alustavatele ettevõtetele väga heaks stardipakuks. „Raw Edge osales lisaks Ajujahile ka tehnikaülikooli ja partnerite poolt läbi viidud Tervisetehnoloogiate ja -teenuste teaduskiirendis,“ selgitas Aruoja. „Ootan TalTechi teadlasi ja tudengeid kohtuma uusettevõtluse keskuse meeskonnaga, et arutada võimalusi teadusel ja tehnoloogial põhinevate ettevõtte loomiseks ja arendamiseks. Meie meiliaadress on start@taltech.ee.“