Tallinna Tehnikaülikool

Martin Möllits ja Laurent Läheb on TalTechi rakenduskeemia ja biotehnoloogia eriala tudengid, kes viisid õppetöö käigus välja mõeldud äriidee reaalse tooteni. Nende leiutatud temperatuurisensor Timey on tänaseks saanud mitmeid tunnustusi, konkursside võite ning jõudnud ka Ajujahi kümne parima hulka.

Martin Möllits ja Laurent Läheb from Timey

Kust tuli mõte Timey loomiseks? Milles nägite probleemi?

Timey sündis nüüdseks umbes poolteist aastat tagasi TalTechi ettevõtluse aluste ainekursusest. Seal tuli välja mõelda nii-öelda pseudoäriidee, millele reaalne äriplaan teha. Tuli teha ka korralik turu-uuring. Erinevate toidutööstusettevõtetega suheldes selgus aga üsna kiirelt, et tegemist on siiski päriselt eksisteeriva probleemiga.

Meie toidulauale jõudev toit läbib pika teekonna tootja juurest läbi vaheladude kauplustesse. Selle jooksul on tooted erineva temperatuuriga keskkondades, ja näiteks soojal suvepäeval rikneb piim poe estakaadil seistes juba 8 minutiga. See on ekstreemne näide, aga ka mõnekraadised temperatuurikõikumised võivad toidu kvaliteeti mõjutada. Kuna hetkel puudub indikaator, mis kõikumisi tuvastaks, jõuab kehvasti hoitud kaup ikkagi müüki. Seega ei anna klassikaline „parim enne“ tähis piisavat infot toote värskuse ja kvaliteedi kohta.

Kus näete tootel rakendusvõimalusi?

Seda saab rakendada kõikides temperatuuritundlikes tootegruppides. St kaupa peab hoidma kindlates temperatuurivahemikes, muidu läheb see pahaks. Indikaatori töövõimekus on vahemikus -20 kraadist kuni +16ni (C) ning täpsuseks on 0,5 kraadi. Hetkel oleme sihiks võtnud külmutatud kala- ja piimatooted, kuid turg on kindlasti palju suurem ning plaanime laieneda.

Kuidas on TalTechis saadud teadmised ettevõttes kasuks tulnud?

Õpime TalTechis rakenduskeemia ja biotehnoloogia õppekaval ning indikaatori sees peitubki just nimelt keemia. Koolis õpitu oli esimese prototüübi kontseptsiooni mõtlemisel kindlasti suureks abiks.

Kes on Timey kõige olulisem sihtgrupp?

Meie indikaator on eelkõige mõeldud toidu tootjatele. Just nende huvides on, et klient nende toodet parimas kvaliteedis osta saaks. Paljudel suurematel piimatootjatel on eraldi osakond, kes tegeleb klientidelt saabunud kaebustele vastamisega. Kui suudame neile näidata, kus viga on, kas poes või kusagil mujal, on see tootjale suureks abiks. Lisaks annab meie indikaator lisandväärtust ausa kaubanduse ja teadliku ostu alal.

Miks peaks õppima rakenduskeemiat?

Laurent (CEO):

Rakenduskeemia annab head eeldused loogiliseks mõtlemiseks. Tegu on siiski insenerialaga ning see laiendab maailmapilti. Kui sinna juurde õppida veel näiteks ettevõtlust, on tegemist vägagi võimsa kombinatsiooniga, millega saab tulevikus suuri tegusid teha. Biotehnoloogia on perspektiivikas ala, mida on lihtne siduda arstiteadustega.

Martin (CTO):
Rakenduskeemiat õppides olen tundnud seda, kuidas mu analüüsivõime ning aja planeerimine on paranenud. Laboris töötades tuleb tihti ette seda, kus pead tahes-tahtmata tund või paar ootama katse järgi ning selle aja jooksul saab teha teisi pooleliolevaid katseid või arvutis analüüse. Lisaks sellele on paranenud ka probleemist aru saamise ning selle lahendamise võime. Ülikoolist saadud teadmisi saab väga hõlpsalt kasutada ka igapäevases elus. Näiteks kasvõi see, et miks üldse puistatakse soola talvel teedele või miks kook ahjus kerkib.

Kordumatu mälestuse on jätnud ka erinevad praktikumid. Tänu praktikumidele olen avastanud, kuidas mingi protsess looduses või tööstuses toimub ning loomulikult ka see, mis mõju mingil ühendil või kemikaalil on loodusele või meile endile. Hea näide on vast see, kui sünteesisime aspiriini orgaanilise keemia praktikumis.

Millised on ootused tulevikuks?

Hetkel on plaanis kiire ja agressiivne areng ning laienemine. Oleme Euroopa Innovatsiooni Instituudi (EIT) kiirendiprogrammis Climate-Kic, lähikuudel on plaanis veel palju messe, konverentse ja võistlusi. Suve lõpuks loodame jõuda mõnda Ameerika Ühendriikide kiirendisse.

Samuti käivad läbirääkimised mitme suure mastaabiga piloot-partneriga ning lisame neid iganädalaselt.

Meie tegemistel saab silma peal hoida ka Facebookis: https://www.facebook.com/timeyltd/.

Onwards and upwards!