Tallinna Tehnikaülikool

ETV ühe vaadatuima saate “Ringvaade” toimetaja Kai Väärtnõu kutsel korraldas turunduskommunikatsiooni õppeaine külalisõppejõud Piret Pert 3. oktoobri õhtul bakalaureuse tudengitele põneva õppekäigu Eesti Televisiooni majja, et näha oma silmaga, kuidas sünnib otse-eetris „Ringvaade“. 

Väärtnõu kutsus tudengid kõigepealt oma töökabinetti, kus temaga koos töötavad ka saatejuhid Grete Lõbu ja Marko Reikop, ning rääkis noorele põlvkonnale, kui suur võim on televisioonil endiselt. Reikop tõi näiteid, kus nad on saates tutvustanud mõnd raamatut ja järgmiste päevadega tõuseb see raamat müügiedetabelite tippu või on laenutusest maha võetava filmi tutvustamise järel tulnud filmi mahavõtmist tublisti edasi lükata, kuna korraga on tekkinud tohutu huvi selle filmi vastu. „Ringvaadet” vaatab korraga harilikult üle saja tuhande inimese. 

Tudengid said teada, kuidas leitakse ja valitakse saatesse sobivad teemad ja külalised ning et kogu eelnev arutelu külalistega käib ajakirjanduses telefoni teel ning enamasti pole e-posti teel saadetavast pressiteatest mingit kasu. Räägiti sellest, millal ja milliste teemadega tasub Ringvaate toimetaja poole pöörduda ja kuidas toimetaja tööpäevad välja näevad. Mis on vaadatavuse reiting ja kuidas seda mõõdetakse. Tänu digimeediale ja sotsiaalmeediale aga pole enam ammu olnud olukorda, kus saatesse oleks raske teemasid leida. Edasi siirduti režiiruumi, kus kogu saadet dirigeeritakse ning lõpuks üheks sujuvaks tervikuks kokku saab. 

Seejärel liiguti juba kõrvalasuvasse stuudiosse ning uudistati seda maailma, mida telerist vaadates ei näe. Kõigepealt salvestati stuudios ette üks lõik, mis läheb eetrisse ajal, kui saatekülaline ise tulla ei saa. Ning siis algas otsesaade ja olgugi, et vahepeal tõsteti stuudios mitu korda mööblit ning kaameraid ringi, polnud seejuures mingit paanikat ja kõik toimus rutiinselt ja lõbusalt. Saatejuht Reikop võttis näiliselt rahulikult vastu ka väljakutse, kui talle öeldi, et tal on ainult poolteist minutit aega saatelõiguks, kus kuumast ahjust võtta välja toit ning seda ilma jahtumata maitsta tuleb. Sageli öeldakse: „Kui televisioon saaks edastada lõhna, siis …“ Ent seekord oldi ise tunnistajateks, millised lõhnad täidavad stuudio, kui saates valmistatakse kuumaõhufritüüris magustoitu banaanist. 

Ärinduse bakalaureusetudeng Merilyn Pähkel jäi külaskäiguga ülimalt rahule:

Meie ringkäik ERRi majas oli ääretult meeleolukas. Oli tore näha telenägusid otsesaates olukordades tegutsemas - saime osa isegi Reikopi legendaarsetest maitsetestidest! Samuti saime kasulikke teadmisi meediamaja köögipoolest ning saate ülesehitamise protsessist. Minu jaoks kõige huvitavam oli aga kuulata, kuidas saate toimetajad hindavad neile pakutava sisu väärtust ning milliste kriteeriumide alusel valitakse telelugu. Need teadmised tulevad tulevikus kindlasti kasuks. Suur austus läheb saate protsessi kaasatud meeskonnale, sest nii kvaliteetset saadet nii pikalt teha, on suur suur saavutus. Ja võime tudengitena kinnitada - nii Marko kui ka Grete on päris elus väga soojad inimesed! 

Õppeaine seisukohast oli aga tegu mitte ainult põneva, vaid väga vajaliku külastusega, sest paljud TABB õppekava turunduse lõpetajad asuvad tööle või juba töötavad turunduskommunikatsiooni alal, kus koostöö televisiooniga on suurte asjade tegemisel oluline.

Külalislektor Piret Perti sõnul on turunduskommunikatsiooni ja suhtekorralduse vaatest telesse oma teemade ja kõneisikutega kõige raskem saada, sest eetri aeg ja saateformaadid on piiratud, aga kanalina on see oluliselt mõjusam kui ükski teine traditsioonilise meedia kanal.

Seda väärtuslikum on erialane info, mida Eesti tippsaatejuhid ja toimetaja tudengitega vahetult jagasid. Teletöö telgitaguseid oma silmaga sellisel kujul kogeda on erandlik, sest igapäevaselt “Ringvaate” ega ka teiste saadete stuudiosse külalisi ei lasta. Oleme ETV-le võimaluse eest tänulikud.

Kohapealt vahendas kustumatuid muljeid ja fotosid turunduse lektor René Arvola.